Tatover deg momsfritt – Betal moms når tatoveringen fjernes

Innlegget er sponset

Om du går med planer om å tatovere deg, bør du tenke deg nøye om. Ettersom tatovering blir regnet som kunst er det ingen merverdigeravgift på tjenesten, men om du ønsker å fjerne tatoveringen må du punge ut med full skatt til staten.

Aurora Dallaserra, daglig leder på Remove laserklinikk, bekrefter intervju at tjenester som belager seg på å fjerne tatovering er momsbelagt på lik linje med andre tjenester i Norge. Problemstillingen er imidlertid om fjerningen bør regnes som en del av kunstverket. En billedkunstner, som ønsker å være anonym, fra Norges kunstelite mener at det blir et filosofisk spørsmål.

Skille mellom kunstverk og fjerning av kunstverk

Billedkunstneren forteller at et vanlig perspektiv er at man anser kunstverk som ferdigstilt når kunstneren fullfører arbeidet. På den måten er ikke fjerning av tatovering å regne som kunst på samme måten som det heller ikke er kunst å fjerne et bilde fra nasjonalgalleriet.

Mangel på dekorasjon som en kunstners valg

Den andre siden av saken peker på at det kan være en kunstners valg å ikke utsmykke med dekorasjon, eller å fjerne dekorasjon. Mangel på tatovering, eller det å ta valget om å fjerne en tatovering, kan sådan være et like gyldig kunstnerisk uttrykk som valget om å tatovere en utsmykning på huden.

«Dessuten», sier Dassaserra, «Man kan jo tenke seg at kunstneren selv ikke var klar over at kunstverket, altså tatoveringen i dette tilfellet, ikke var ferdig før den var fjernet. Dette er vel ikke absurd med tanke på hvordan moderne kunst utvikler seg i dag».

Staten dropper ikke moms for tatoveringsfjerning

Finansdepartementets leder, Trygve Slagvold Vedum, ønsker ikke å kommentere saken, og derfor er det rimelig å anta at nåværende politikk i merverdigeravgiftsspørsmålet blir opprettholdt. Saken har heller ikke blitt tildelt noen høring i Stortinget.